Detail akce: Vinařství Porta Bohemica

Vinařství Porta Bohemica

pondělí 06.05.2024 od 18:00

Winehub Mánesovka, Praha

Prodejce: GoOut.net, pro nákup vstupenek budete přesměrováni na oficiální stránky prodejce.

Vinařství Porta Bohemica

06.05.2024 od 18:00

Winehub Mánesovka, U Kanálky 1442/6, Praha Najít ubytování

Nabízené možnosti vstupného:
590 Kč

Malé vinařství hospodařící na úpatí Radobylu na Litoměřicku představí vinař a vinohradník Aleš Svatoš. Šetrný přístup ve všech směrech, ať už na vinohradě nebo ve sklepě či vinařství v garáži zajišťuje chuťový zážitek, který podtrhne proč právě vína z Čech jsou tak zajímavá, i když dodnes podceňovaná. Vinařství ze severu Čech účastníky určitě přesvědčí.

Vzorky:

  • Ryó 22
  • Petnat 777
  • Frührot
  • Müller
  • Riesling
  • Charpin
  • Svatovavřinecké
  • Pinot Noir

Občerstvení ve formě farmářského chleba, olivového oleje, vybraného sýra a klobás je součástí ochutnávky. Občerstvení je přizpůsobeno ochutnávaným vzorkům.

Porta Bohemica je naturální vinařství založené v obci Velké Žernoseky roku 2010, jež se zaměřuje na suchá přírodně kvašená vína z Českého středohoří. Hrozny pěstují na směsi vulkanického a opukového podloží ve specifickém mikroklimatickém prostředí nad řekou Labe. Tradice vinařství v obci Velké Žernoseky je doložena do poloviny 13. století, víno se ale pěstuje v okolí Litoměřic již od dob knížete Spytihněva II., tedy od roku 1057. Jméno vinařství, Porta Bohemica – Česká brána, je inspirováno přírodním geologickým útvarem, na který je krásný výhled z vinic. Ruční práce ve vinohradu je nejdůležitějším krokem na cestě k naturálním vínům. Při pěstování révy snaží výrobci omezit používaní postřiků na nutné minimum. Hrozny jsou sklízeny ručně, pomlety a rmut poté leží několik dní na slupkách. Získaný mošt je spontánně kvašen. Víno ponechávají přes zimu ve sklepě v dubových sudech a nerezových nádobách, kde bez dalšího zásahu zraje. Tím víno získá volnou cestu k projevení své odrůdovosti a místu původu. Cílem je připravit harmonická vína se šťavnatou kyselinou, tak charakteristickou pro tutu oblast. Hlavní odrůdou je Müller-Thurgau. Dále výrobci pěstují Veltlínské červené rané, Tramín červený, Ryzlink rýnský, Svatovavřinecké, Pinot Noir a Chardonnay. Vína se nachází na lístcích vinných barů a restaurací v Praze, Litoměřicích, Táboře, Bruselu, Paříži, Oslo, Amsterodamu, Tokiu, New Yorku, a Montréalu.

Zařazeno v kategoriích:

Gastro