Detail akce: 77. Mezinárodní folklorní setkání Gorolski Święto

77. Mezinárodní folklorní setkání Gorolski Święto

pátek 02.08.2024 od 17:00

Amfiteátr Městský les, Jablunkov

Prodejce: Smsticket.cz, pro nákup vstupenek budete přesměrováni na oficiální stránky prodejce.

77. Mezinárodní folklorní setkání Gorolski Święto

02.08.2024 od 17:00

Amfiteátr Městský les, Dukelská, Jablunkov Najít ubytování

77. Mezinárodní folklorní setkání Gorolski Święto je nejvýznamnější kulturně-společenskou akcí na Těšínském Slezsku. Jedná se o druhý nejstarší folklorní festival v ČR, který pořádá Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu v Jablunkově. 

V jablunkovském Městském lese se během tří dnů prezentují nejen folklorní soubory z Těšínského Slezska a z Česko-Slovensko-Polského trojmezí, ale také z nejrůznějších koutů světa. Tento jedinečný festival pomáhá zachovat tradice polské národnostní menšiny žijící na Těšínském Slezsku. 

V rámci festisvalu probíhají ukázky a otevřené dílny tradičních lidových řemesel, výrobních postupů a výroby ovčího sýra. Prezentují se zde místní výrobci z Mikroregionu Górolsko Swoboda, kterým bylo uděleno právo k užívání značky „Górolsko Swoboda regionální produkt®”. V průběhu celého festivalu je možné ochutnat speciality místní kuchyně.

Z programu

Pátek 2. srpna 2024

Mužský pěvecký sbor Gorol uvede v pátek 2. srpna ve 21:00 hodin scénický program "Zabijaczka" autora Władysława Niedoby - Jury spod Grónia, jehož 110. výročí narození si letos připomínáme.

Sobota 3. srpna 2024

V sobotu 3. srpna zakončí folklorní část programu společný hudebně-taneční projekt Tomáše Kočka & Orchestru a Vojenského uměleckého souboru Ondráš "Zbojnická suita", během kterého zazní zbojnické písně, nejenom o zbojníku Ondrášovi.

Neděle 4. srpna 2024

V neděli 4. srpna v 18:00 vystoupí folklorní soubor Gymnik, který působí při Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Komenského v Bratislavě. Soubor představí písně a tance z méně známých slovenských regionů Kysuce, Orava, Myjava nebo Čierny Balog. 

 

 

 

 

 

Zařazeno v kategoriích:

Festival | Folk / Country | Lidová hudba / Dechovka | Lidový | Gastro | Hudba | Tanec